ULTRA PRO
Az Ultra Pro edényeket speciális anyagának köszönhetően használhatjuk mélyhűtőben, mikróban és a sütőben is. Sültek, rakott ételek elkészítéséhez, vagy kenyérfélék ill. sütemények sütéséhez ajánlott. Fedele megfordítva 1,3 literes tálként vagy sütőformaként is használható! Az edényt maximum 180 C fokon használjuk! Grillezni, gáztűzhelyen, villany vagy kerámialapos tűzhelyen használni nem szabad, mert az egy pontra koncentrálódó hő megolvasztja az edényt.
Fontos, hogy az Ultra Pro-t a sütőből minden esetben két kézzel vegyük ki, és használjunk kesztyűt a kivételekor! Ha csak az egyik fülénél fogva emeljük ki, akkor az étel teljes súlya arra az egy pontra nehezedik, így a fül letörhet, ami nem garanciális hiba!
A főzési idő rövidebb, mint a hagyományos tepsiknél, mivel a tető összegyűjti a párát, és az visszacsepeg az edénybe. Emiatt a húsokhoz, zöldségekhez nincs szükség víz hozzáadására. Ha a húst pirosra akarjuk sütni, az utolsó 5-10 percre vegyük le az Ultra Pro tetejét!
Az elkészült ételeket kizárólag műanyag vagy fa eszközökkel merjük ki az edényből, mert a fém eszközök, kések felsértik a felületét. Ha kenyeret vagy süteményt sütünk benne, tapasztaljuk, hogy a kisült tészta azonnal nem jön ki az edényből, pár percet várni kell. Nem szabad a forró edényt az asztalhoz ütögetni, mert eltörhet!
Az edény mosogatógépben mosogatható. Ha az étel beleég az edénybe, nem szabad súrolni! Áztassa mosogatószeres meleg vízbe 2 órára, súlyosabb esetekben egy éjszakára, s ezután már könnyedén elmosogatható. Ha zsíros kézzel fogjuk meg az edényünket sütés előtt, a zsír ráég az edény falára, és barna folt keletkezik. A foltosodás az edény használhatóságát nem befolyásolja, ezért nem garanciális hiba.
RECEPTEK ULTRA PRO-HOZ:
Lasagne
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 2-3 fej hagyma, bacon, 2 szál répa, mirelit kukorica, 1 üveges paradicsompüré, kb. fél liter tej, oregano, só, bors, 15 dkg sajt
Besamelhez: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 2,5 dl meleg tej, só, bors.
A bacont megpirítom, utána beledobom a hagymát is, és amikor az is megpirult, mehet rá a darált hús. Fűszerezzük sóval, borssal, oreganóval. Ha megbarnult kissé a hús, tegyük hozzá a kockára vágott répát, és pároljuk 1-2 percig együtt. Ezután tegyük hozzá a paradicsompürét, keverjük el, és öntsük fel a hideg tejjel. Ha egyet rottyan, hozzátesszük a mirelit kukoricát is. Addig főzzük, amíg a répa puhára fő. Közben besamel mártást csinálunk: a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, ráöntjük a lisztet, elkeverjük és felöntjük a meleg tejjel, közben egyfolytában kevergetjük. Felforraljuk, és egy picit állni hagyjuk. Megsózzuk, borsozzuk. Ha kész a szósz is, hozzáöntjük a besamelt, és elkeverjük. Az UltraPro tálba először mártást szedünk, majd lasagne tésztát rakunk le (főzetlenül), és folytatjuk ezt a rétegezést. A tetejére reszelt sajt kerül. Mikróban (20 perc) vagy sütőben (25 perc) megsütjük.
Egyben sült fasírt
Hozzávalók: fél kg darált hús, 2 száraz zsemle, 6 teáskanál pirospaprika, 2 tojás, vegeta, őrölt kömény, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 főtt tojás.
A Kelesztőbe tesszük a darált húst, a vegetás vízben előzőleg megáztatott majd kicsavart zsemléket, a 2 egész tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, vöröshagymát, összezúzott fokhagymát és a fűszereket. Az egészet jól összedolgozzuk. Icipicit kivajazzuk az Ultra Pro edényt, és a massza felét belesimítjuk. Rátesszük a 3 főtt tojást, majd rápúpozzuk a maradék húst. Jól lenyomkodjuk, a tetejét elsimítjuk. A fasírtot előmelegített sütőben 45 percig sütjük tetővel együtt. Az utolsó 5 percre levehetjük az edény tetejét, hogy megpiruljon az étel. A kisült fasírtot könnyedén tányérra boríthatjuk.
Sörben pácolt marharagu
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél zellergumó, 1 póréhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 evőkanál olvasztott vaj, 80 dkg marhahús, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1 csipet lestyán, só, cukor, 5 dl barna sör, 1 evőkanál borecet, bors.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és kicsi kockákra vágjuk. Meghámozzuk, megmossuk a zellert, póréhagymát, répát és azokat is darabokra vágjuk. A vajat egy edényben felforrósítjuk és hirtelen átsütjük benne a marhahúst. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és megpároljuk az egészet. Majd rászórjuk a lisztet, és az egészet az Ultra Pro edénybe tesszük. A lestyánnal, sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral fűszerezzük. A sört és a borecetet ráöntjük, rátesszük az edényre a fedőt. Előmelegített sütőben 180 C-on kb 2 órán át sütjük. (Ne vegyük magasabbra a hőfokot, mert az edénynek nem tesz jót!)
Zöldséges burgonyafelfújt
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 150 g puha vaj, 2 csomag apróra vágott zöldség (petrezselyem, póréhagyma, rozmaring, kakukkfű), 3 tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió
A sós vízben puhára főtt burgonyát összetörjük krumplinyomóval és hagyjuk kihűlni. A vajat, a tojások sárgáját és a fűszereket a püréhez keverjük. A sajtot is hozzáadjuk. A tojások keményre vert habját óvatosan a masszához adjuk, és az icipicit kivajazott Ultra Próba töltjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük 180 C-on.
Sonkás kenyér
Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 6 dkg füstölt főtt sonka, 2,5dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2-2,5 dl kefír, kenyérfűszer, 1 kávéskanál só
A sonkát apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a kelesztőben kétszeresére megkelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd hosszúkás kenyérré formázzuk. A tetejét vízzel megkenjük és szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 C-on 45-50 percig sütjük.
Almás rizsfelfújt
Hozzávalók: 250 g rizs, 1 liter tej, egy csipet só, 2 evőkanál vaj, 4 tojás, 12 dkg cukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, 30 g mazsola, fél kiló főzni való alma
A rizst a tejjel, sóval, vajjal a mikróban 650 Watt-on 7 perc alatt felforraljuk. Majd 250 Watt-on 30 percig főzzük. Aztán a rizst hagyjuk kihűlni. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral és a citromhéjjal kemény habbá verjük, majd a mazsolát is belekeverjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük és kimagozzuk. Az egyes darabokat nagyságtól függően 3-4 szeletre vágjuk. A tojásfehérjét keményre verjük és óvatosan a rizsbe keverjük. Az alma felét a kivajazott Kerek Ultra Próba tesszük. A rizs egyik felét rátesszük, majd a maradék almát és a maradék rizst is beletesszük. Sütőben megsütjük 180 C-on.
Fehérkenyér
Hozzávalók: egy csipet cukor, 250 ml langyos víz, 1 kocka élesztő, 50 dkg búzaliszt, 1 evőkanál só, 4 dkg puha vaj
A cukrot a vízzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk és feloldjuk benne. 10 percig állni hagyjuk. Közben a lisztet a kelesztőtálban összekeverjük a sóval, és a vajat kis kockákban hozzáadjuk. Ráöntjük az élesztős vizet, és az egészet összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Az Ultra Prót enyhén kivajazzuk, a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd az Ultra Próba tesszük. Előmelegített sütőben, lefedve kb. 50 C-on 30 percig még kelesztjük. Az edény utána kivesszük a sütőből, és felcsavarjuk a hőfokot 200 C-ra. Forró vizet öntünk a sütő saját tepsijébe és az edényt beleállítjuk (fedő nélkül), majd az egészet betoljuk a 200 C-os sütőbe. Kb. 50 percen át sütjük. A kész kenyeret kiborítjuk az edényből, és hagyjuk hűlni.
Hagymás-zöldfűszeres kenyér
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 3 nagy fej lilahagyma, 3 evőkanál olaj, 3 dkg élesztő, 1 csokor zöldfűszer (friss petrezselyem, zellerzöld), 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál só, 1 púpozott kávéskanál cukor, víz
A hagymát félkarikára szeleteljük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. A zöldfűszereket nem túl apróra összevágjuk. Mikor a hagyma kihűlt, a lisztet egy tálba szitáljuk és a sóval, cukorral, élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a haymát az olajjal együtt, az összevagdalt fűszereket, a köménymagot, és annyi kézmeleg vizzel gyúrjuk össze, hogy formázható legyen. Gyorskelesztő tálban a kétszeresére növesztjük. Ismét átgyúrjuk, és kenyérformára formázzuk, beletesszük az Ultra Pro edénybe. A tetején késsel három helyen bevágjuk, majd langyos helyennegyed órát állni hagyjuk hogy tovább keljen. Utána 220 C-os sütőben 40 percen keresztül sütjük. Sütés közben hideg vizet spriccelünk a már barnuló kenyérre, hogy pirosra süljön.
Borjúsült
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, só, bors, 1 húsos paradicsom, 1 csomag leveszöldség, 1 hagyma, 2 szegfűszeg, 1 babérlevél, 125 ml fehérbor, 2 evőkanál olvasztott vaj, 250 ml húsleves ( 1 db leveskockából), 1 teáskanál vegeta, 200 ml tejszín, 1 csipet cukor
A borjúhúst megsózzuk, megborsozzuk. A paradicsomot kockára vágjuk, a zöldsgeket, hagymát megmossuk és felaprítjuk. Végül mindent az Ultra Pro edénybe teszünk, és ráhelyezzük a húst. A babérlevelet, szegfűszeget hozzáadjuk, a fehérbort ráöntjük, majd az olvasztott vajjal meglocsoljuk. Lefedve a mikróban 750W-on 15 percig elősütjük, amjd előmelegített sütőben 200 C-on kb. 25 percig sütjük. Aztán a fedőt levesszük, a húslevest ráöntjük, és további 15 percig pirítjuk. A kész húst kivesszük az edényből, és szeletelés előtt egy kicsit állni hagyjuk. A hús alatti levet egy tálba a szószhoz adjuk. A szószt sóval, borssal ízesítjük és a hús mellé külön tálban szervírozzuk. Köretként brokkolit és nokedlit tálalhatunk.
Almatorta
Hozzávalók: 1 kg alma, 5 evőkanál cukor, 8 dkg darált mandula, 8 dkg mazsola, 125 g liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 125 ml tejszín, 2 tojás, fehéj, cukor
Az almát meghámozzuk, negyedeljük és kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Az Ultra Pro edényt kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. Egy vastag réteg almát belefektetünk. A cukrot a mandulával és a mazsolával jól összekeverjük. Egy részét az almára szórjuk, aztán újabb almaréteget helyezünk rá, majd ismét megszórjuk cukorral. Addig ismételjük, amíg az edény félig megtelik. Lisztből, cukorból, tejből, tejszínből és tojásból sima tésztát keverünk, és az almarétegre öntjük. Előmelegített sütőben 200 C-on 1 órán át sütjük. Amikor készen van, megszórjuk a tetejét fahéjjal és cukorral. Mikróban 360 W-on 30 percig sütjük.
Parasztkotlett
Hozzávalók: 4 db disznókaraj, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg bacon szalonna, só, bors, fokhagyma, köménymag, 2,5 liter húsleves, 5 evőkanál disznózsír, liszt, apróra vágott petrezselyemzöld
A karaj széleit kicsit bevagdossuk, enyhén kiklopfoljuk, fűszerezzük, lisztben megforgatjuk. 3 evőkanál zsírt felforrósítunk egy serpenyőben, s a hús mindkét oldalát pirosra sütjük. Beletesszük az Ultra Pro edénybe, ráöntjük a húslevest, majd lefedve sütőben 30 percig pároljuk. A szalonnát, hagymát, burgonyát és a csiperkét nagy kockákra vágjuk. A maradék zsírt felforrósítjuk, a szalonnát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a burgonyát, gombát, megfűszerezzük, összekeverjük és a karajhoz adjuk. A karajról időközben elpárolgott folyadékot pótoljuk. Az egészet lefedve további 20 percig pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemzölddel.
Zöldséges tarhonya
Hozzávalók: 4 db közepes krumpli, 15 dkg tarhonya (vagy száraztészta), 20 dkg gépsonka, 4 közepes paradicsom, 1 póréhagyma, 3 dl tejszín, 20 dkg sajt, só, bors
A meghámozott krumplit apróra vágjuk, a sonkát és a paradicsomot felkockázzuk, a póréhagymát karikára vágjuk. Az összevágott hozzávalókat összekeverjük a nyers tarhonyával, hozzáadjuk a tejszínt és jól megfűszerezzük. Az Ultra Próba tesszük, és megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180 C-on 60 percig sütjük. Mikróban is elkészíthető: kétszer 10 perc alatt puhára pároljuk, megkeverjük, majd az utolsó 15 percre tegyük t az edényt a sütőbe, s ekkor szórjunk rá sajtot.
Mediterrán húsgolyók
Hozzávalók: 25 dkg darált hús, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 evőkanál joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál chilipaprika, kevés ketchup, só, bors
A hagymát apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal és a többi hozzávalóval. A masszából kis golyókat formálunk, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és az Ultra Pro tetejébe helyezzük. Mindegyikbe egy fogpiszkálót szúrunk, így dekoratívan tudjuk majd kínálni. Pár percig lefedve sütjük (az edény alját használva fedőként), s ezután fedő nélkül pirosra sütjük.
Palacsinta tál
Hozzávalók: 90 g liszt, 350 ml tej, 1 csipet só, 150 g cukor, 7 tojás, 2 evőkanál olaj, 100 ml ásványvíz, 70 g vaj, fél kávéskanál citromhéj, 250 g túró, 1 evőkanál vaníliás cukor
A lisztből, tejből, sóból, cukorból, 2 tojásból, olajból és az ásványvízből tésztát keverünk és 30 percig állni hagyjuk. Egy 18 cm átmérőjű serpenyőben 8 db vékony palacsintát készítünk, és hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a vajat, 70 g cukrot, citromhéjat és 3 tojás sárgáját habosra keverünk és hozzáadjuk a túrót is. Majd a maradék 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 30 g cukrot és óvatosan a túrós krémhez keverjük. Minden palacsintát megtöltünk vele, feltekerjük és a végét behajtjuk. Egymás mellé és egymás tetejére az edénybe fektetjük. A maradék tojást a maradék tejjel és cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük és a palacsintákra öntjük. Előmelegített sütőben 200 C-on 45 percig, mikróban 360 W-on 15 percig sütjük.
Stíriai metélt
Hozzávalók: 250 g széles metélt, 250 g túró, 4 dl tejszín, 4 tojás, mazsola, 5 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, margarin, vaníliás cukor
Margarinnal kikenjük az Ultra Pro edényt. A túróba belekeverjük a tojások sárgáját, cukrot, mazsolát, reszelt citromhéjat, és óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjékkel. A tésztát kicsit összetörjük, hozzáöntjük a 4 dl tejszínt és összekeverjük a túrós masszával. Beleöntjük az Ultra Próba és mikróban 650 W-on 20 percig, majd sütőben 15 percig sütjük.
Rakott csülök
Hozzávalók: 1 kg nyers csülök, liszt, pirospaprika, só, bors, 2 nagy fej hagyma, olaj, tejföl, 2-3 gomba, 1 paprika, 1 paradicsom
A csülköt kicsontozzuk és bőrével együtt kifektetve szép keskeny csíkokra felszeleteljük. Lisztet, pirospaprikát, sót és borsot elkeverünk egy tálban, s ebben megforgatjuk a csülökcsíkokat. A hagymát kissé vastagabb karikákra szeleteljük. Az Ultra Prót kikenjük fagyos zsírral és elkezdjük a rétegezést. Alulra kerül a hagyma, majd a paprikáslisztben forgatott csülök, újra hagyma, újra csülök. Közben a rétegeket locsolgassuk olajjal, szórjuk sóval. Ha elfogy az adag, tetejére kerül a gomba, a paprika, paradicsom és a tejföl. Lefedve 1-1,5 órán át sütjük, míg puha nem lesz. Tésztával, salátával nagyon finom.
Tiroli egyben sült
Hozzávalók: 1 csomag bacon szalonna (vagy virsli, párizsi), 1 hagyma, kevés vaj, 3 főtt tojás, 15 dkg reszelt sajt (különböző ízű), 1 db leveskocka, negyed kiló kenyér vagy zsemle, 2,5 dl víz, kevés petrezselyemzöld
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kevés vajon a lereszelt hagymával, az apróra vágott zöldség zöldjével megdinszteljük. 2,5 dl vízben a leveskockát feloldjuk és beleáztatjuk a kenyeret, a levét nem kell kiönteni! A kinyomkodott kenyeret összekeverjük a megdinsztelt szalonnával, a kockára vágott tojásokkal, sajttal, majd hozzáadjuk a megmaradt leveskocka levét. Amennyiben nagyon kemény az állaga, akkor 1 db nyers tojást keverhetünk hozzá. Az Ultra Pro edényt kivajazzuk és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nem lehet abbahagyni csirke
Hozzávalók: 3-4 db csirkecomb kettévágva, kevés liszt, 1 lapos evőkanál pirospaprika, 4 dl tejföl, 1 dl olaj, 1 teáskanál vegeta, 10 dkg reszelt sajt (füstölt és trappista), 2 gerezd szétnyomott fokhagyma, liszt, 1 fej lilahagyma
A csirkecombokról lehúzzuk a bőrt, kettévágjuk és besózzuk. Készítéskor pár evőkanál lisztet pirospaprikával összekeverünk és a húsokat ebben megforgatjuk. Vajjal kikenjük az edényt és a combokat egymás mellé helyezzük. A lilahagyma karikákkal beterírjük a húsokat. A tejfölt, olajat, fokhagymát, sajtot és vegetát jól összekeverjük és a hagyma tetejére öntjük. Fedővel 650 W-on 8-10 percig pároljuk, sütőben 180 C-on kb 12 percig fedő nélkül készre sütjük.
Tejszínes csirkemell
Hozzávalók: 2 egész vékony csirkemell, 25 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, só
A csirkemell filéket sóval meghintjük, lisztben megforgatjuk, majd felvert tojásban és reszelt sajtban. Az Ultra Pro edény aljára egy kis tejszínt öntünk, ráhelyezzük a filéket egyenletesen elosztva, majd a maradékot sajttal megszórjuk és a tejszínnel leöntjük. A sütési idő kb. 15 perc 180 C-on.
Töltött csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 2 db zsemle, 2 tojás, egy kevés tej, só, petrezselyem, zsír, zsemlemorzsa, sült csirke fűszerkeverék
A zsemléket tejbe mártjuk és jól kinyomkodjuk. A két tojást, sót és a zsírban megpirított petrezselyemzöldet hozzáadjuk, jól összekeverjük. Szükség szerint zsemlemorzsát adunk hozzá. A csirkét megmossuk, bekenjük a fűszerkeverékkel, majd a tölteléket beletöltjük. Az Ultra Pro edénybe tesszük és kb. 1 órán át 180 C-on lefedve sütjük. Egy óra elteltével a fedőt levesszük, a csirkét kivesszük az edényből, a fedőt fordítva visszatesszük az edényre, a csirkét ráhelyezzük. Az edényt a húslével és a fordítva felhelyezett tetőt a csirkével további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a csirke bőre ropogós legyen és a húslé is melegen maradjon.
Spenótos lasagne
Hozzávalók: 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 répa, 4 rúd bokros zeller, 2 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 40 dkg feldarabolt paradicsom, 3 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, chilipor, 2 kávéskanál olasz fűszerkeverék, 1,2 kg spenótlevél, 100 g vaj, őrölt szerecsendió, 2 mozarella sajt, 12 lasagne lap, fél liter besamel mártás, 75 g parmezán sajt
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A répát meghámozzuk és nagyra szeleteljük, a zellert meghámozzuk és finomra aprítjuk. Az olivaolajat 1 perc alatt 600W-on felforrósítjuk a mikróban. A hagyma és a fokhagyma felét, a répát és a petrezselymet belekeverjük az olajba és 10 percig pároljuk. Aztán hozzáadjuk a paradicsomot, sűrített paradicsomot, s a fűszerekkel ízesítjük. A szószt 360 W-on 10 percig főzzük. Közben a spenótot átválogatjuk és alaposan megmossuk. Evőkanál vajat felolvasztunk, a maradék hagymát, fokhagymát 600W-on 1-2 perc alatt üvegesre pároljuk. A nedves spenótot hozzáadjuk és 600W-on 8-10 percig pároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, a folyadékot leöntjük róla. A mozarellát felszeleteljük, az ultra Pro edényt kivajazzuk, és vékony réteg besamelt öntünk az aljára. Lasagne réteggel borítjuk és megöntözzük egy kis besamellel. Egy sor spenótot, egy sor mozarellát és egy réteg paradicsomszószt beleteszünk, parmezánnal megszórjuk., s a rétegeket megismételjük. A legvégén lasagne tésztával borítjuk be és megöntözzük a besamellel és a paradicsomszósszal. A maradék vajat apró kockákban a tetejére szórjuk. 200 C-on 30-40 percig sütjük.
Fenséges rakottas (Sonkás zöldbab felfújt)
Hozzávalók: 60 dkg zöld hüvelyű zöldbab, só, szódabikarbóna, 20 dkg gépsonka, diónyi vaj vagy margarin
A mártáshoz: 4+1 dl tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 4 tojás, 2 dkg reszelt sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál majoránna
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben a mikróban 6 percig előfőzzük. Aztán elkészítjük a besamelmártást, ehhez 4 dl tejet felforrósítunk és félretesszük. A Mikrokannában felolvasztjuk a vajat 1 perc alatt. Hozzáadjuk az 5 dkg lisztet és fél percre visszatesszük a mikróba. Utána először hozzáadjuk az 1 dl hideg tejet, utána a forró tejet állandó kevergetés közben. Kicsit hűlni hagyjuk, közben többször megkeverjük, hogy be ne bőrösödjön a teteje. Majd egyenként beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a fűszereket és a sajtot, így fejlesztjük Mornay-mártássá. Végül beleforgatjuk a kihűlt zöldbabot és a csíkokra vágott sonkát. Kikent Ultra Próba öntjük, és 180 C-os sütőbe tesszük kb. 35 percre.
Paprikás csirke
Hozzávalók
0,5 dl olaj, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 közepes egész csirke, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, só, őrölt bors, 1 jó evőkanál liszt, 1 kispohár tejföl
Elkészítés
Az olajat a 3 l-es UltraPróba öntjük, beleszórjuk a Turbó Apritóban apróra vágott vöröshagymát, és mikróba téve megfuttatjuk.
Ezután megszórjuk a fűszerpaprikával, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét, annyi vizet öntünk hozzá, hogy félig ellepje, majd beleszórjuk a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre darabolt paradicsomot, és a tetejével lefedve a sütőbe visszatéve elkezdjük párolni.
Ha felforrt, sóval, borssal ízesítjük, és a sütőbe visszatéve készre pároljuk. Mikor elkészült, a Mix-Fixben a lisztből, tejfölből kevés vízzel habarást készítünk, és besűrítjük vele a paprikás csirkét. Ezután a sütőben pár perc alatt összeforraljuk, és forró galuskával tálaljuk.
|