HABZSÁK
RECEPTEK HABZSÁKHOZ:
Képviselőfánk
2 dl vizet egy csipet sóval és 10 dkg vajjal felforralunk. Beleszitálunk 15 dkg lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve állandó kevergetés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást, és mindegyiket külön-külön jól beledolgozzuk. A tésztát a habzsákba töljük és szilikon sütőlapra formázunk vele. 220 C-os sütőbe tesszük, de a sütőajtót 15 percig ne nyissuk ki! Ezután 180 C-ra csökkentve 5-10 percig aranysárgára sütjük a fánkokat. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk és tovább szárítjuk a tésztát. Így biztosan nem esik össze. Ha a sütőlemezt sütés előtt megspricceljük vízzel, akkor gőz keletkezik, a tészta lyukacsosabb lesz. A töltelékhez főtt vaníliáskrémet készítünk vagy főzött vaníliás pudinghoz 10 dkg margarint keverünk.
Vaníliakrém hozzávalói: 4 tojás, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 10 dkg étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk, sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot és hagyjuk kihűlni. A fánk kalapját levágjuk, a krémet beletöltjük a Habzsákba, megtöltjük vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket és porcukorral meghintve tálaljuk. A tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.
Kókuszos csók
Hozzávalók: 10 db tojásfehérje, 42 dkg porcukor, 35 dkg kókuszreszelék, 10 dkg liszt, 15 dkg olvasztott margarin
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A porcukrot a felverés közben folyamatosan adjuk a fehérjéhez, ne egyszerre. A kókuszt keverjük össze a liszttel, majd öntsük bele a felvert tojásfehérjébe. Lassan hozzáöntjük az olvasztott margarint (nem forrón) és gyorsan összekeverjük a masszát. Habzsákból sütőpapírra halmokat nyomunk, majd 170 C-on 10 perc alatt megsütjük annyira, míg éppen egy kis színt nem kap.
Húsvéti töltött tojás
Hozzávalók: 5 tojás, kb. 10 dkg krumpli, 1 evőkanál tejföl, só, bors, mustár, petrezselyemlevél
A tojást keményre, a krumplit jó puhára főzzük. A meghámozott tojást kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük. Keverőtálban az áttört krumplival, tejföllel jól kikeverjük, majd ízesítjük sóval, borssal, mustárral és apróra vágott petrezselyemmel. Habzsákba töltjük és megtöltjük vele az üres tojásfehérjéket. Francia salátára vagy majonézes kukorica salátára ültetjük a megtöltött tojásokat, végül díszíthetjük piros arannyal, uborka szeletekkel.
Sajtos golyó
Hozzávalók: fél dl tej, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, 3 tojás. A krémhez: 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg gomolya sajt
A tejhez állandó kevergetés mellett adjuk a lisztet, vajat és a reszelt sajt nagy részét. Sózzuk, borsozzuk. Állandó keverés mellett felfőzzük, amíg az edény faláról elválik. Lehúzzuk a tűzről, és addig kevergetjük, amíg langyosra nem hűl. Hozzáadjuk a tojásokat, teljesen elkeverjük és hagyjuk kihűlni. A hideg masszát habzsákból Szilikon sütőlapra adagoljuk. Forró sütőbe tesszük és mérdékelt lángon pirosra sütjük. Kihűlés után kettévágjuk, krémet kenünk rá és kevéske reszelt sajttal meghintjük, majd rátesszük a fedelét. Krém készítése: a tojás sárgáját simára keverjük a tejföllel és hozzáadjuk a villával összetört,vagy reszelt gomolya sajtot. Ha nem elég sós, akkor utánsózzuk.
Habcsók
Hozzávalók: 42 dkg kockacukor, 1 dl víz, 3 tojásfehérje, 3 dkg porcukor
A kockacukorból és vízből sűrű szirupot főzünk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és beleverjük a porcukrot. A forró szirupot állandó verés közben beleverjük a habba. Addig verjük, amíg kihűl. A masszát habzsákba töltjük, és a Szilikon sütőlapra koszorúkat (vagy tetszőleges formákat) nyomunk. Meleg sütőbe tesszük és lassan szárítjuk. A koszorúkat színes cukorral, mákkal díszíthetjük sütés előtt.
Gesztenyés hullámok
Hozzávalók: 40 dkg gesztenyepüré, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 8 dkg vaj, 4 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé
A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot is. A gesztenyepürét áttörjük burgonyanyomón, hozzáadjuk a vajas keverékhez, majd beledolgozzuk a rumot és a sütőporral elkevert lisztet is. Csillagcsöves habzsákkal csinos hullámokat nyomunk a Szilikon sütőlapra, és előmelegített sütőben megsütjük őket. Ha kihűltek, leszedjük őket a sütőlapról. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd villa segítségével bekenjük a hullámok alját csokival. A rácson hagyjuk megszáradni. Ebből az adagból kb. 40 hullám készül.
Máglyarakás muffin
Hozzávalók: A kalácsos alaphoz: 35 dkg szikkadt kalács, 3 tojás, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 12 dkg baracklekvár. A párolt almához: 30 dkg alma, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél citrom leve, A barackos habhoz: 2 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 10 dkg baracklekvár, 2-3 evőkanál barnacukor
Előmelegítjük a sütőt 200 C-ra és elővesszük a szilikonos muffin formákat. A kalácsot 1x1 cm-es kockákra vágjuk, aztán a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét kézi habverővel összedolgozzuk és hozzákeverjük a kalácskockákhoz. A kalácsokat jó 5 percig áztatjuk, aztán kb 3 cm vastagon szétoszlatjuk őket a muffinformákban, és egy kiskanál hátával lesimítjuk, hogy egyenletesek legyenek. 20 perc alatt megsütjük őket a sütőben. Közben elkészítjük a párolt almát: az almát vékonyan felszeleteljük, majd mérsékelt tűzön pár perc alatt megpároljuk a vajon a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Ha kész, villával pépesre törjük. Miután a kalácsos alapok langyosra hűltek, kiszedjük őket és áttesszük egymás mellé a szilikon sütőlapra. Mindegyikre rákenünk 1-1 kávéskanál baracklekvárt. és arányosan rápakolunk a párolt almából is. A habhoz a tojásfehérjéket lágyan felverjük, apránként hozzászórjuk a sima cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény habunk nem lesz. Fakanállal beleforgatjuk a baracklekvárt. A barackos habot Habzsákból rányomkodjuk a lekváros-almás-kalácsos alapokra. (A habzsákra semmilyen végződés nem kell.) A habpamacsokat megszórjuk barna cukorral, és a máglyarakás-muffinokat 6-7 perc alatt készre sütjük.
Halloween-i fantom habcsók (30-40 db)
Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, csipet só, 80 db mazsola, 2 kávéskanál citrom- vagy narancshéj reszelék, vagy vaníliarúd kikapart belseje
Bekapcsoljuk a sütőt 150 C-ra és szilikon sütőlapot teszünk 2 tepsibe. A tojásfehérjéket egy keverőtálban addig verjük, amíg a hab csúcsosodni nem kezd és a fölfordított tálból sem borul ki! Fokozatosan hozzáadagoljuk a sót és a porcukrot, közben közepes fokozaton dolgoztatjuk a habverőt. Mikor az összes porcukrot beledolgoztuk, a legnagyobb fokozatra kapcsolunk, és 5-6 percig verjük. Szép fényes habot kapunk. (Akkor jó, ha két ujjunk közé veszünk egy kis habot és már nem érezzük szemcsésnek!) Vigyázzunk, ha túlverjük, akkor összeesik! Végül óvatosan fakanállal a gyümölcshéj reszeléket vagy vaníliamagokat adjuk hozzá. A Habzsákkal csúcsos kis kupacokat nyomunk egymás mellé a tepsire, és az így kapott "szellemeknek" 2-2 mazsolából szemet készítünk. A 2 tepsit egymás alá helyezve a sütő két középső rácsára 60 percre betesszük és készre sütjük.
Ejtőernyő
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 10 dkg csokoládé
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét Gyorskeverővel kemény habbá verjük. A cukrot apránként hozzáadva tovább verjük, majd beleforgatjuk a diót és a zsemlemorzsát. Beletöltjük egy Hablabdába vagy Krémharmónikába vagy Habzsákba, és a Szilikon sütőlapra habcsókhoz hasonló halmocskákat formázunk belőle. Kis lánggal kb 15-20 percig sütjük-szárítjuk. Kihűlés közben rákeményedik , majd könnyen le tudjuk venni a Szilikonról. A vajat a porcukorral jól kikeverjük, majd a tojások sárgájával és az olvasztott csokoládéval tovább krémesítjük. A kihűlt tésztát a krémmel kettesével összeillesztjük. Az így kapott ejtőernyőket félig olvasztott csokoládéba mártjuk, vagy csokimázzal lelocsoljuk.
Csokis csigák mandulával
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral. A lisztet elkeverjük a kakaóval, a vaníliás cukorral és a sütőporral. Ezt hozzáadjuk a margarinos masszához, és az egészet jól összedolgozzuk. Habzsákkal kis hullám formákat nyomunk a Szilikon lappal bélelt tepsibe, amndulát teszünk a tetejére. Előmelegített 160 C-os sütőben 25 percig sütjük.
Málnás-marcipános mini-muffin
Hozzávalók: 5 dkg héj nélküli mandula, 12 dkg finomliszt, 1 csipet só, 5 dkg puha vaj, 2 csapott evőkanál cukor, 1 tojás. Töltelékhez: 25 dkg Mascarpone, 10 dkg fehér marcipánmassza, 1 dl tejszín, fél kávéskanál színtelen mandulaaroma, a díszítéshez 24 db málna
Előmelegítjük a sütőt 180 C-ra, és elővesszük a szilikonos Mini Muffin formánkat. A mandulát szárazon felhevített serpenyőben pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, finomra aprítjuk. Összekeverjük a liszttel, sóval. Robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat a cukorral és a tojással. Hozzászórjuk a mandulás lisztet és az egészből kézzel gyorsan tésztát gyúrunk. A tésztát elosztjuk 24 egyenlő méretű gombócra, majd a gombócokat a tenyereink között sorra kilapítjuk kb. 6 cm átmérőjű körlapokra. Mindegyiket benyomkodjuk a Mini Muffinforma 1-1 horpadásába, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük a kis kosárkákat. Közben a töltelékhez lereszeljük a marcipánt és összekeverjük a Mascarponéval, a tejszínnel és a mandulaaromával. Amint a tésztakosarak kihűltek, kiszedjük őket a formákból és arányosan szétosztjuk bennük a tölteléket. Tálalás előtt mindegyiket feldíszítjük 1-1 szem málnával.
Csókos-mákos recept
Hozzávalók:
|