
HABZSK
RECEPTEK HABZSKHOZ:
Kpviselfnk
2 dl vizet egy csipet sval s 10 dkg vajjal felforralunk. Beleszitlunk 15 dkg lisztet, s addig keverjk, amg el nem vlik az edny faltl. A tzrl levve lland kevergets kzben egyenknt hozzadunk 5 tojst, s mindegyiket kln-kln jl beledolgozzuk. A tsztt a habzskba tljk s szilikon stlapra formzunk vele. 220 C-os stbe tesszk, de a stajtt 15 percig ne nyissuk ki! Ezutn 180 C-ra cskkentve 5-10 percig aranysrgra stjk a fnkokat. A lngot elzrjuk, a stajtt kinyitjuk s tovbb szrtjuk a tsztt. gy biztosan nem esik ssze. Ha a stlemezt sts eltt megspricceljk vzzel, akkor gz keletkezik, a tszta lyukacsosabb lesz. A tltelkhez ftt vanliskrmet ksztnk vagy fztt vanlis pudinghoz 10 dkg margarint kevernk.
Vanliakrm hozzvali: 4 tojs, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszn, 10 dkg tkezsi kemnyt, 1 csomag vanlis cukor.
A tojsokat kettvlasztjuk, a fehrjt egy csipet sval s a cukor felvel kemny habb verjk. A tej felt s a tejsznt sszeforrstjuk, a tojsok srgjt kikeverjk a maradk cukorral, a vanlis cukorral s a kemnytvel. Hozzadjuk a maradk hideg tejet, s folyamatosan keverve a forr tejhez adjuk, srre fzzk. Lehzzuk a tzrl, belekeverjk a tojshabot s hagyjuk kihlni. A fnk kalapjt levgjuk, a krmet beletltjk a Habzskba, megtltjk vele a fnkokat, visszaillesztjk a tetejket s porcukorral meghintve tlaljuk. A tetejre tejsznhabot is nyomhatunk.
Kkuszos csk
Hozzvalk: 10 db tojsfehrje, 42 dkg porcukor, 35 dkg kkuszreszelk, 10 dkg liszt, 15 dkg olvasztott margarin
A tojsfehrjket a porcukorral kemny habb verjk. A porcukrot a felvers kzben folyamatosan adjuk a fehrjhez, ne egyszerre. A kkuszt keverjk ssze a liszttel, majd ntsk bele a felvert tojsfehrjbe. Lassan hozzntjk az olvasztott margarint (nem forrn) s gyorsan sszekeverjk a masszt. Habzskbl stpaprra halmokat nyomunk, majd 170 C-on 10 perc alatt megstjk annyira, mg ppen egy kis sznt nem kap.
Hsvti tlttt tojs
Hozzvalk: 5 tojs, kb. 10 dkg krumpli, 1 evkanl tejfl, s, bors, mustr, petrezselyemlevl
A tojst kemnyre, a krumplit j puhra fzzk. A meghmozott tojst kettvgjuk, a srgjt kiszedjk. Kevertlban az ttrt krumplival, tejfllel jl kikeverjk, majd zestjk sval, borssal, mustrral s aprra vgott petrezselyemmel. Habzskba tltjk s megtltjk vele az res tojsfehrjket. Francia saltra vagy majonzes kukorica saltra ltetjk a megtlttt tojsokat, vgl dszthetjk piros arannyal, uborka szeletekkel.
Sajtos goly
Hozzvalk: fl dl tej, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, s, bors, 3 tojs. A krmhez: 1 tojs srgja, 2 evkanl tejfl, 10 dkg gomolya sajt
A tejhez lland kevergets mellett adjuk a lisztet, vajat s a reszelt sajt nagy rszt. Szzuk, borsozzuk. lland kevers mellett felfzzk, amg az edny falrl elvlik. Lehzzuk a tzrl, s addig kevergetjk, amg langyosra nem hl. Hozzadjuk a tojsokat, teljesen elkeverjk s hagyjuk kihlni. A hideg masszt habzskbl Szilikon stlapra adagoljuk. Forr stbe tesszk s mrdkelt lngon pirosra stjk. Kihls utn kettvgjuk, krmet kennk r s kevske reszelt sajttal meghintjk, majd rtesszk a fedelt. Krm ksztse: a tojs srgjt simra keverjk a tejfllel s hozzadjuk a villval sszetrt,vagy reszelt gomolya sajtot. Ha nem elg ss, akkor utnszzuk.
Habcsk
Hozzvalk: 42 dkg kockacukor, 1 dl vz, 3 tojsfehrje, 3 dkg porcukor
A kockacukorbl s vzbl sr szirupot fznk. A tojsfehrjbl kemny habot vernk, s beleverjk a porcukrot. A forr szirupot lland vers kzben beleverjk a habba. Addig verjk, amg kihl. A masszt habzskba tltjk, s a Szilikon stlapra koszorkat (vagy tetszleges formkat) nyomunk. Meleg stbe tesszk s lassan szrtjuk. A koszorkat sznes cukorral, mkkal dszthetjk sts eltt.
Gesztenys hullmok
Hozzvalk: 40 dkg gesztenyepr, 3 evkanl liszt, 1 kvskanl stpor, 8 dkg vaj, 4 tojssrgja, 5 dkg cukor, 2 evkanl rum, 10 dkg tcsokold
A vajat habosra keverjk, egyenknt hozzadjuk a tojssrgkat, majd a cukrot is. A gesztenyeprt ttrjk burgonyanyomn, hozzadjuk a vajas keverkhez, majd beledolgozzuk a rumot s a stporral elkevert lisztet is. Csillagcsves habzskkal csinos hullmokat nyomunk a Szilikon stlapra, s elmelegtett stben megstjk ket. Ha kihltek, leszedjk ket a stlaprl. A csokit vzgz felett megolvasztjuk, majd villa segtsgvel bekenjk a hullmok aljt csokival. A rcson hagyjuk megszradni. Ebbl az adagbl kb. 40 hullm kszl.
Mglyaraks muffin
Hozzvalk: A kalcsos alaphoz: 35 dkg szikkadt kalcs, 3 tojs, 3 dl tej, 2 dl tejszn, 20 dkg cukor, 1 vanliard, 12 dkg baracklekvr. A prolt almhoz: 30 dkg alma, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 kvskanl rlt fahj, fl citrom leve, A barackos habhoz: 2 tojsfehrje, 5 dkg cukor, 10 dkg baracklekvr, 2-3 evkanl barnacukor
Elmelegtjk a stt 200 C-ra s elvesszk a szilikonos muffin formkat. A kalcsot 1x1 cm-es kockkra vgjuk, aztn a tojsokat, a tejet, a tejsznt, a cukrot s a vanliard kikapargatott belsejt kzi habvervel sszedolgozzuk s hozzkeverjk a kalcskockkhoz. A kalcsokat j 5 percig ztatjuk, aztn kb 3 cm vastagon sztoszlatjuk ket a muffinformkban, s egy kiskanl htval lesimtjuk, hogy egyenletesek legyenek. 20 perc alatt megstjk ket a stben. Kzben elksztjk a prolt almt: az almt vkonyan felszeleteljk, majd mrskelt tzn pr perc alatt megproljuk a vajon a cukorral, a fahjjal s a citrom levvel. Ha ksz, villval ppesre trjk. Miutn a kalcsos alapok langyosra hltek, kiszedjk ket s ttesszk egyms mell a szilikon stlapra. Mindegyikre rkennk 1-1 kvskanl baracklekvrt. s arnyosan rpakolunk a prolt almbl is. A habhoz a tojsfehrjket lgyan felverjk, aprnknt hozzszrjuk a sima cukrot, s addig verjk tovbb, amg kemny habunk nem lesz. Fakanllal beleforgatjuk a baracklekvrt. A barackos habot Habzskbl rnyomkodjuk a lekvros-alms-kalcsos alapokra. (A habzskra semmilyen vgzds nem kell.) A habpamacsokat megszrjuk barna cukorral, s a mglyaraks-muffinokat 6-7 perc alatt kszre stjk.
Halloween-i fantom habcsk (30-40 db)
Hozzvalk: 5 tojsfehrje, 25 dkg porcukor, csipet s, 80 db mazsola, 2 kvskanl citrom- vagy narancshj reszelk, vagy vanliard kikapart belseje
Bekapcsoljuk a stt 150 C-ra s szilikon stlapot tesznk 2 tepsibe. A tojsfehrjket egy kevertlban addig verjk, amg a hab cscsosodni nem kezd s a flfordtott tlbl sem borul ki! Fokozatosan hozzadagoljuk a st s a porcukrot, kzben kzepes fokozaton dolgoztatjuk a habvert. Mikor az sszes porcukrot beledolgoztuk, a legnagyobb fokozatra kapcsolunk, s 5-6 percig verjk. Szp fnyes habot kapunk. (Akkor j, ha kt ujjunk kz vesznk egy kis habot s mr nem rezzk szemcssnek!) Vigyzzunk, ha tlverjk, akkor sszeesik! Vgl vatosan fakanllal a gymlcshj reszelket vagy vanliamagokat adjuk hozz. A Habzskkal cscsos kis kupacokat nyomunk egyms mell a tepsire, s az gy kapott "szellemeknek" 2-2 mazsolbl szemet ksztnk. A 2 tepsit egyms al helyezve a st kt kzps rcsra 60 percre betesszk s kszre stjk.
Ejterny
Hozzvalk: 4 tojs fehrje, 20 dkg cukor, 15 dkg darlt di, 2 evkanl zsemlemorzsa. Tltelkhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojs srgja, 10 dkg csokold
A tojsokat sztvlasztjuk, a fehrjt Gyorskevervel kemny habb verjk. A cukrot aprnknt hozzadva tovbb verjk, majd beleforgatjuk a dit s a zsemlemorzst. Beletltjk egy Hablabdba vagy Krmharmnikba vagy Habzskba, s a Szilikon stlapra habcskhoz hasonl halmocskkat formzunk belle. Kis lnggal kb 15-20 percig stjk-szrtjuk. Kihls kzben rkemnyedik , majd knnyen le tudjuk venni a Szilikonrl. A vajat a porcukorral jl kikeverjk, majd a tojsok srgjval s az olvasztott csokoldval tovbb krmestjk. A kihlt tsztt a krmmel kettesvel sszeillesztjk. Az gy kapott ejternyket flig olvasztott csokoldba mrtjuk, vagy csokimzzal lelocsoljuk.
Csokis csigk mandulval
Hozzvalk: 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 2 evkanl kakapor, 20 dkg liszt, 1 kvskanl stpor.
A szobahmrsklet margarint habosra keverjk a porcukorral. A lisztet elkeverjk a kakaval, a vanlis cukorral s a stporral. Ezt hozzadjuk a margarinos masszhoz, s az egszet jl sszedolgozzuk. Habzskkal kis hullm formkat nyomunk a Szilikon lappal blelt tepsibe, amndult tesznk a tetejre. Elmelegtett 160 C-os stben 25 percig stjk.
Mlns-marcipnos mini-muffin
Hozzvalk: 5 dkg hj nlkli mandula, 12 dkg finomliszt, 1 csipet s, 5 dkg puha vaj, 2 csapott evkanl cukor, 1 tojs. Tltelkhez: 25 dkg Mascarpone, 10 dkg fehr marcipnmassza, 1 dl tejszn, fl kvskanl szntelen mandulaaroma, a dsztshez 24 db mlna
Elmelegtjk a stt 180 C-ra, s elvesszk a szilikonos Mini Muffin formnkat. A mandult szrazon felhevtett serpenyben pr perc alatt kevergetve illatosra pirtjuk, s ha kihlt, finomra aprtjuk. sszekeverjk a liszttel, sval. Robotgppel sszedolgozzuk a puha vajat a cukorral s a tojssal. Hozzszrjuk a manduls lisztet s az egszbl kzzel gyorsan tsztt gyrunk. A tsztt elosztjuk 24 egyenl mret gombcra, majd a gombcokat a tenyereink kztt sorra kilaptjuk kb. 6 cm tmrj krlapokra. Mindegyiket benyomkodjuk a Mini Muffinforma 1-1 horpadsba, s 15-18 perc alatt aranybarnra stjk a kis kosrkkat. Kzben a tltelkhez lereszeljk a marcipnt s sszekeverjk a Mascarponval, a tejsznnel s a mandulaaromval. Amint a tsztakosarak kihltek, kiszedjk ket a formkbl s arnyosan sztosztjuk bennk a tltelket. Tlals eltt mindegyiket feldsztjk 1-1 szem mlnval.
Cskos-mkos recept
Hozzvalk:
|