MICRO GOURMET
Egyedülálló termék a mikrohullámú sütőben történő pároláshoz. Megőrzi az ételek ízét és vitamintartalmát. Töltse fel vízzel az alsó átlátszó tálat, helyezze a középső részbe a párolni kívánt zöldségeket, a tálcára pedig hús- vagy halszeleteket tehet, végül tegye rá a fedőt és kezdődhet is a párolás. A párolás hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, mert ez az eljárás megőrzi az ételek vitamintartalmát, színét és állagát is, valamint a friss fűszerek íze sokkal jobban érvényesül, mint más ételkészítési eljárások során. A fagyasztott zöldségeket fagyottan kezdjük el párolni, ne is öblítsük le előtte. Az ételek párolás után még 30 percig melegen maradnak. Tálalásnál műanyag vagy szilikonos szedőket használjunk, hogy ne sértsük fel az edény falát. A MicroGourmet teteje kiválóan alkalmas alátétnek is a tálalásnál. A vizet sose helyettesítsük olajjal, borral vagy sziruppal! Az edény különösen ajánlott: babát váróknak, kisgyermekeseknek (mert a gyermekeket kis korban a legkönnyebb a finom, eredeti fűszermentes ízekhez szoktatni), magas vérnyomásúaknak (só nélkül is ízletes húsokat és zöldségeket készíthetünk), diétázóknak, máj- és vesebetegeknek, munkahelyre illetve diákoknak kollégiumba (gyorsan elkészíthető és helytakarékos), kezdő háziasszonyoknak az egyszerű használata miatt.
RECEPTEK MICRO GOURMET-HOZ:
Tejszínes paradicsomszósz párolt csirkemellel és gőzben főtt burgonyával
Hozzávalók: burgonya, esetleg alma, körte, csirkemell szeletelve. A szószhoz: 1-2 db 150g-os sűrített paradicsom, 2 dl főzőtejszín, 4 dkg liszt, 8-10 szem édesítőszer vagy cukor, bors, só, vegeta.
A burgonyát apró kockákra vágjuk és a párolóbetétbe tesszük. Ínyencek tegyenek rá pár kocka almát, körtét, vagy külön párolják meg a MicroGourmet formázó betétekben. A felső tálcára felszeletelt nyers csikemellfilé szeleteket teszünk, az aljába a jelzésig vizet töltünk. Kb. 15 percig főzzük a mikróban 750W-on. Fűszereket, sót nem használunk hozzá, hogy érezzük az eredeti ízeket! A szósz elkészítéséhez a Maxi Mixbe beletesszük a hozzávalókat, a Turbó Aprítóval kb. 8 friss bazsalikom levelet aprítunk bele, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy 7,5 dl legyen. Összerázzuk, majd összeforraljuk. Szervírozása: Kis burgonya, párolt csirke, és nyakon önteni a szósszal!
Csirkemell tekercs cukkini metélttel
Hozzávalók: 20 dkg vékonyra szelt csirkemell, 1 csomag szeletelt Edami vagy Trappista sajt, 10 dkg Prágai sonka, 2 db közepes méretű kemény cukkini, só, bors, oreganó
A csirkemelleket kiterítjük, sózzuk-borsozzuk, majd ráfektetünk egy fél szelet Prágai sonkát, az Univerzális Zöldséghámozóval vékonyra szelt egy szelet cukkinit és egy szelet sajtot. A csirkemelleket feltekerjük, megtűzzük egy fogpiszkálóval, és a MicroGourmet szűrőtálcájára tesszük. Tetejét rátesszük, alá vizet öntünk a jelzésig, és betesszük a mikróba 15 percre párolódni. Eközben a cukkiniket meghámozzuk, és az Univerzális Zöldséghámozóval cukkini metéltet készítünk. Megszórjuk egy kevés oreganóval, majd a MicroGourmet gőzbázisában a csirkemellekkel együtt további 5 percig pároljuk. Miután minden elkészült, tálaljuk a csirketekercseket és a cukkini metéltet.
Csak a legkeményebbeknek
Hozzávalók: 20 dkg savanyú káposzta, 6-8 szem aszalt szilva, 2db hámozott nyers burgonya felkockázva, 1 pár roppanós Frankfurti virsli, 1 pár Debreceni, 1 szál füstölt csípős Cserkész kolbász (2-3 részre vágva), 10-15 dkg füstölt sonka vagy tarja
A MicroGourmet alját a jelzésig feltöltjük vízzel, majd a pároló részbe belehelyezzük a savanyú káposztát. Köré tesszük a burgonyakockákat és megszórjuk az aszalt szilvával. Ráhelyezzük a MicroGourmet tetejét az edényre, és betesszük 750W-on 15 percre párolódni a mikróba. Közben megtöltjük a pároló tálcabetétet, középre helyezve a füstölt húst, majd köré téve a virslit, a Debrecenit és a darabokra vágott Cserkészkolbászt. 15 perc után megnézzük a savanyú káposztás krumplit, és fölé helyezzük a pároló tálcabetétet a kolbászkákkal, lefedjük és visszatesszük az egészet még 10 percre a mikróba. Ha kész, 5 percet pihentetjük még, s csak ezután nézzük meg, hogy megpárolódtak-e a kolbászkák, illetve a füstölt hús és a burgonya. Ha esetleg nem, akkor még 5 percre vissza lehet tenni.
Zöldséges rizs
300 ml rizst (basmati, jázmin vagy barna) beleteszünk a Mikrós Rizsfőzőbe és 4,5 dl vízzel felengejük. 750 W-on 15 percig főzzük. Nem nyitjuk ki, hagyjuk még 10 percig pihenni, kicsi sóval, borssal ízesítjük. Amíg pihen a rizs, a MicroGourmet-ba beleteszünk apróra vágott zöldségeket: sárgarépát, karalábét, póréhagymát, kínai kelt, cukkinit, trikolor paprikát, zöldet, sárgát, pirosat. Pici sót is használhatunk, de nem szükséges. Betesszük a mikróba 15 percre 750W-on. A Turbó Aprítóval felaprítunk egy csomag friss petrezselymet. Amikor elkészültek a zöldségek, hozzákeverjük a rizshez és megszórjuk az aprított petrezselyemmel. Végül meglocsoljuk oliva olajjal és összekeverjük. Tökéletes egytálétel vagy akár köret is lehet.
Töltött paprika
Hozzávalók: 6 db paprika (TV vagy pritamin), 50 dkg csirkemell darálva, 1 csokor petrezselyem, 1 kaliforniai paprika, 1 hagyma, 1 tojás, 1 fej fokhagyma, só, bors, majoranna, bazsalikom (jobb a friss), 6-8 kisebb paradicsom, 2 evőkanál oliva olaj
A darált húshoz hozzáadjuk a fűszereket, só-bors-majoranna, és a tojást. A Turbó Aprítóval összeaprítjuk a fél hagymát, fél fokhagymát, petrezselymet, és a fél pritamint. Ezt is hozzáadjuk a húshoz. A paprikát megmossuk, kivágjuk a csumáját. félbevágjuk és megtöltjük a húsos töltelékkel. Belehelyezzük őket a MicroGourmet bázis edényébe, a felső pároló kosárba pedig a megmosott paradicsomoknak a csumáját a kisgömbőccel kikanalazzuk és mindegyiket beleültetjük körbe a kosárba. A csuma helyére kis oliva olajat, friss bazsalikom levelet, sót-borsot teszünk. A paradicsomokra vagy barnacukrot vagy egy kis mézet csurgatunk. A kosár közepére a maradék pritamint és hagymát, 3-4 gerezd fokhagymát teszünk és így mehet a mikróba 15 percre 800W-on. Amikor elkészült, a felső kosár tartalmát beletesszük a Mindenttudóba (ha nincs, 2-3x a Turbó Aprítóba), összeaprítjuk és mehet a paprikák tetejére.
Aszalt szilvás csirkemell zöldségágyon
Hozzávalók: 1 db csirkemell, 1 csomag aszalt szilva, szegfűbors, szerecsendió, olaj, 20 dkg brokkoli, 25 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 20 dkg karfiol, só, bazsalikom, kakukkfű, 1,5 dl húsleves, 1,5 majonéz, 1 evőkanál Worcester szósz. Cayenne bors
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sóval, szegfűborssal, szerecsendióval és egy pici olajjal bepácoljuk. Hitparádéban hűtőbe téve 2-3 órát érleljük. Közben a zöldségeket előkészítjük: megtisztítjuk, rózsáira szedjük, 3-4 centis hasábra vágjuk. A bepácolt hússzeletekbe mérettől függően 2-3 aszalt szilvát göngyölünk és MicroGourmet pároló tálcára fektetjük. Az előkészített zöldségeket a Pro Tálba tesszük, és az előre elkészített fűszerkeverékkel összeforgatjuk (só, kakukkfű, bazsalikom) és a gőz bázisba helyezzük. Friss zöldfűszerekkel is dolgozhatunk, úgy még finomabb. Mikróban 25 perc alatt megpároljuk, utána 5-10 percet pihentetjük. Közben a Maxi Mixben a húslevest, majonézt, Worcester szószt és a Cayenne borsot összerázzuk egy öntetnek. Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a párolt zöldségeket, tetejére rakunk 2-3 göngyölt csirkemellet, majd meglocsoljuk a mártásunkkal.
Modern töltött paprika
A MicroGourmet víztartójába vizet öntünk a mércéig, majd a mély edény részébe apró kockára vágott burgonyát teszünk só nélkül. Ezt kb 15-18 percre a mikróba tesszük párolni fedővel együtt. Utána rizst főzünk a Rizsfőző edényben, s ha kész, összekeverjük a darált hússal, tojással és a fűszerekkel. Gombócokat formálunk belőlük és beletesszük őket a pároló tálcába és a már majdnem megfőtt burgonyával együtt visszatesszük a mikróba 6-8 percre!
Paradicsomszósz: 2-3 paradicsom konzervet felöntünk kb. 7 dl vízzel, 2 evőkanál cukorral, pici sóval, 2 evőkanál liszttel és 1 evőkanál étolajjal. Ezeket a Maxi Mixben összerázzuk csomómentesre, utána 5 percig főzzük fel a MicroPluszban, Mikrokannában vagy az Ultra Próban. Szervírozás: a tányérra teszünk a főtt burgonyából, mellé egy pár apró gombócot, és ráöntjük a paradicsomszószt!
Túrógombóc
Hozzávalók: 500g túró, 3 tojás, 5-6 evőkanál búzadara, csipet só
Az alapanyagokat összegyúrjuk és 10 percig állni hagyjuk. Aztán nagy gombócokat készítünk belőle, személyenként egyet, és beletesszük a MicroGourmet nagy pároló részébe. A tálcára, ha szeretnénk, tehetünk negyedelt almát vagy körtét, mindkettő jól illik a túróhoz. Aztán forró víz alulra, és mehet a mikróba 15-20 percre 900W-on. Lehet zsemlemorzsázni is, de darált keksszel vagy darált dióval is nagyon finom. Tejfölös-vaníliás öntet hozzá: 3 dl tej, 1 csomag Aranka főzés nélküli pudingpor, 1 pohár tejföl.
Almás desszert
Hozzávalók: 5-6 db alma vagy körte, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, édesítőszer
Az almának az Almakiszúróval kivesszük a magházát, és meghámozzuk az Univerzális hámozóval. Belerakjuk a nagyobb pároló részbe, alulra 400 ml vizet rakunk egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és édesítővel fűszerezve. Mivel ezt a levet meg is lehet inni utána, olyan mint a kompót leve. Az edényt 800W-on 12-15 percre rakjuk be, de ez függ a körte és az alma keménységétől is. Ha felnőtteknek csinálja az ember, a vízbe lehet beletenni egy kis vörösbort, így még finomabb. Ha kész van, lehet enni melegen és hidegen is csoki-, vanília öntettel vagy vaníliafagyival, tejszínhabbal.
Túrófelfújt
Hozzávalók: 250 g ricotta, 3 tojás, 3 teáskanál cukor, 3 lapos evőkanál búzadara, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma, csipet só, 2-3 marék pirított dió, mogyoró vagy mandula.
A ricottát, a 3 tojás sárgáját, a vaníliát, a citromhéjat és a búzadarát összekeverjük egy tálban. A tojásfehérjéket a Gyorskeverőben a csipet sóval habbá verjük (20 tekerés). Hozzáadjuk a cukrot és még 10-et tekerünk rajta. A két masszát összekeverjük és a MicroGourmet kis poharaiba töltjük (8db). A poharakat beállítjuk a bázis edénybe, 20 perc mikróban 800W-on. Amikor kicsit kihűlt, lapos tányérra borítjuk, gyümölcsöntettel és friss gyümölccsel tálaljuk. Piros gyümölcsökből (málna, szeder, eper, áfonya) a Turbó Aprítóval öntetet tudunk csinálni 25dkg porcukorral. A desszertünk tetejét végül megszórjuk darált, pirított dió, mandula és mogyoró keverékével.
Zsemlegombóc
4-6 zsemlét kockákra vágunk és kevés olajjal meglocsolva megpirítjuk serpenyőben. 1-2 tojással híg nokedli tésztát keverünk ki Tojások+liszt), majd belekeverünk annyi pirított zsemle-kockát, hogy a tészta "becsomagolja" a kockákat! A MicroGourmet-t előkészítjük a megfelelő vízmennyiséggel. Kevés olajjal kikenjük mindkét szintet és evőkanállal 4-5 gombócot rakunk szintenként. 6-7 perc alatt megfelelőre gőzöljük. Főtt marhahús és pl. vadas mártás mellé kínáljuk.
|