TÉSZTACSODA
RECEPTEK TÉSZTACSODÁHOZ:
Hozzávalók (3 x 12 adag raviolihoz)
300 g liszt, 5 teáskanál só, 3 nagy tojás, 25 ml olivaolaj
Töltéshez a Konyhai Mindenttudóban előkészitve: 1 hagyma (25 g), 50 g mozzarella, 50 g sonka
A teteje megkenéséhez: 5 ml tej, 1 kanál szezámmag, 1 tojássárgája
Elkészítés
A tészta készitéséhez a hozzávalókat a Konyhaművész Keverőtálba tesszük és jól összedolgozzuk, majd 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
Miután letelt a 20 perc a Gyúrólapot és a tésztát megszórjuk liszttel és a hideg vízzel megtöltött Nyújtó segítségével kinyújtjuk. Az Univerzális Pizza- és Tésztavágóval kettévágjuk a tésztát.
A Nyújtóval addig nyújtjuk a tésztát, amíg teljesen le nem fedi a Nagylyukú Tésztacsodát. A Nagylyukú Tésztacsodát belisztezzük és ráhelyezzük az első tésztát. A Szilikon Kenőecset segítségével vízzel bekenjük a töltelék helye közötti felületeket, hogy a tészták teljesen összeragadjanak.
A Kétfunkcionális Kanál segítségével a töltelékadagokat a Nagylyukú Tésztacsoda réseibe helyezzük. A másik tésztával betakarjuk az első tésztát. A Nyújtó segítségével kinyomjuk az összes levegőt a töltelékek körül, és addig nyújtjuk, amíg a Nagylyukú Tésztacsoda le nem vágja a párnácskákat.
A tésztaszéleket óvatosan lehúzzuk, hogy a tészta a formába maradjon. Saját nyomókanalával, egyesével kinyomkodjuk a párnácskákat és a Szilikon Sütőlapra helyezzük őket. Összekeverjük a tojássárgáját a tejjel és a párnácskák tetejére kenjük. Ne kerüljön a párnácskák oldalára, mert a tojás megakadályozza az emelkedését. A végén megszórjuk szezámmaggal. 200 C°-ra előmelegitett sütőben kb. 13 percig sútjük, amíg jól fel nem emelkedik, ropogós és aranybarna nem lesz.
Túrós pogácsa
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg tehéntúró, 1 tojás, sütőpor (a liszthez keverve), 1 evőkanál 20%-os tejföl, 23 dkg rétesliszt, 6 g sütőpor, só, szezámmag
Elkészítés
A Konyhaművész Keverőtálban jól összedolgozzuk a Krumplinyomóval a vajat, túrót, tojást és tejfölt, hozzátesszük a sütőporral összekevert lisztet és sót.
Kézzel jól összegyúrjuk - tegyünk hozzá még tejfölt, ha kemény lenne a tészta. Lisztszóróval lisztezzük a Gyúrólapot, Nyújtóval akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy a lisztezett Tésztacsodára helyezve mindkét végén 1-1 sort ne fedjen.
Lisztezzük a tésztát és erőteljes mozdulattal - középről mindkét irányba - végiggörgetjük rajta a Nyújtót. A nyomókanállal kinyomkodjuk a tésztát; zsiradékkal megkent sütőlapra tesszük - hagyjunk köztük helyet, mert a sütőportól "megnőnek".
Megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben megsütjük - gázsütőben 4-es fokozaton, kb. 18 perc alatt. Ebből a tésztából 50 db pogácsa lesz.
Változatok: Juhtúrós, tepertős, vajas és kelt tésztából apró pogácsák.
Linzertésztából édes sütemény; a tésztába keverjünk diót, mogyorót vagy mákot. Sütés után forgassuk vaníliás porcukorba.
Narancsos túróval töltött ravioli fahéjas meggyöntettel
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 1 db kisebb héjában főtt burgonya, 3 db tojás, 1 mokkáskanál só, hideg víz, 50 dkg túró, 2 db tojássárgája, 4 púpozott evőkanál cukor, 1 db narancs, 40 dkg zsemlemorzsa, 0,5 l meggylé, 2 púpozott evőkanál barnacukor, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 dl tejszín, citromfű a díszítéshez
A finomlisztet a Konyhaművész Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a Krumplinyomóval pépesre tört héjában főtt burgonyát, a tojásokat, a sót és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
1-2 órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a túrót a tojássárgákkal, a cukorral, egy csipet sóval krémesre mixeljük a Konyhai Mindenttudóban, majd hozzákeverjük a narancs reszelt héját, és a Tupperware Konyhai Késsel apró kockákra vágott húsát.
A tésztát négyfelé osztjuk, majd lisztezett Gyúrólapon egy miliméter vékonyságúra nyújtjuk.
Az egyik tésztalapot a lisztezett szaggatóra fektetjük, a mélyedéseibe egy-egy saját kiskanál tölteléket kanalazunk. A közöket vizes ecsettel körbekenjük, majd ráfektetjük a másik tésztalapot és erőteljes mozdulattal végiggörgetjük rajta a Nyújtót.
A szaggatót megfordítjuk, saját lisztezett tárolóedényére tesszük és a nyomókanállal kinyomkodjuk a kész raviolikat.
Sós forrásban lévő vízben kifőzzük. Közben a zsemlemorzsát a Mesterszakács Serpenyőben szárazon világosbarnára pirítjuk. A kifőtt, leöblített raviolikat megforgatjuk a morzsában.
A mártáshoz felforraljuk a meggylét a barnacukorral, a kevés hideg vízzel simára kevert vaníliapudinggal besűrítjük. Ha felforrt, a tejszínt is belefőzzük.
Tálaláskor a raviolikat tányérra halmozzuk, körbelocsoljuk a meggymártással és friss citromfűvel díszítjük.
|