
TLALMESTER
Tszts telek ksztse
A szraztsztt ntsk a Szrbettbe, adjunk hozz st vagy Vegett, majd lobog forr vzzel ntsk nyakon. Annyi vizet ntsnk az ednybe, hogy az a tsztt bven ellepje. Az ednyt lezrva a tszta - fajttl fggen - 8-20 perc alatt megf.
Kt klnbz formj, de hasonl fzsi idej tsztt fzhetnk egyszerrre, ha az elvlasztt a szrbettbe helyezzk.
Ha megftt a tszta (ezt menet kzben ellenrizhetjk), emeljk ki a vzbl a szrbettet, cspgtessk le a tsztt, ntsk ki a vizet (ezalatt a fedre helyezhetjk a szrbettet), majd a tlba tegyk vissza a tsztt. Letakarva hossz ideig meleg marad.
A tszta nem ragad le, nem fut ki. Leblteni nem kell. Sikrtartalma nem f ki, gy egszsgesebb lesz telnk.
RECEPTEK TLALMESTERHEZ:
Tsztasalta
A Szrbettbe helyezznk 50 dkg Gyermelyi vagy Durum szraztsztt, st vagy Vegett szrjunk r. ntsnk hozz kb. 25-30 dkg nyers, de nem fagyos zldsgkeverket, valamint 2-3 felkarikzott, nyers de nem fagyos virslit. Lobog, forr vzzel ntsk fel, s fzzk kszre. A lecspgtetett tsztt ntsk az ednybe, tegynk r tarttmrtst, fszerezzk, tlaljuk.
Trgombc
50 dkg trbl, 2 egsz tojsbl s 14 dkg bzadarbl masszt ksztnk, golykat formlunk s a Szrbettbe helyezzk azokat. (Brmilyen ms recept alapjn ksztett trgombc is megf a Tlalmesterben). A lobog, forr vizet az ednybe ntjk, ebbe mertjk bele a Szrbettet a gombcokkal. Kb. 15-20 perc alatt f meg. Przlibe forgatva porcukros fahjas tejfllel tlalhatjuk.
Almagombc
A trgombchoz hasonlan kszl. Tsztja: 25 dkg reszelt alma, 12-14 evkanl bzadara, csipet s, 1 tojs, vanlis cukor. Az anyagokat kemny masszv dolgozzuk. Hsz perc pihentets utn gombcokat formlunk belle, ezeket a Szrbettbe rakjuk. Az ednybe forr, lobog vizet ntnk, belesllyesztjk a Szrbettet a gombcokkal. Kb. 6 perc alatt elkszl. Cukros-fahjas tejfllel knljuk.
Daragaluska
1 tojsbl, 3 evkanl olajbl, 6 evkanl bzadarbl sval, borssal masszt kevernk. A Szrbettbe szaggatjuk a galuskkat, majd vatosan beleengedjk a forr lbe. Kb. 10 perc alatt kszlnek el s garantltan egszben maradnak.

Hozzvalk
40 dkg valamilyen olasz tszta, s, 1-1 nagy piros, srga s zld hs paprika, 2 zsenge padlizsn (kb. 30 dkg), 5-6 evkanl olvaolaj, 4 gerezd fokhagyma, fl mokkskanl rlt fekete bors, 2-3 gacska friss kakukkf
Elkszts
A tsztt a szokott mdon a Tlalmesterben megfzzk. Kzben a Tupperware Szeletelks segtsgvel a paprikkat megtisztitjuk, a padlizsnok mindkt vgt levgjuk, s az gy elksztett zldsgeket apr kockkra (1*1 cm) vgjuk.
Ezeket egytt a megforrstott olajra dobjuk, a zzott fokhagymval fszerezzk, s kevergetve 3 percig pirtjuk. Ezutn kiss megszzuk, megborsozzuk, a finomra vgott kakukkfvet hozzadjuk. Vgl a tsztt beleforgatjuk s mr tlaljuk is.
|