
DESSZERTES GYR
RECEPTEK DESSZERTES GYRHZ:
Epres bomba
Hozzvalk: 25 dkg tr; 1 tasak gyors rizs; ½ l tej; ½ kg eper; ½ l tejszn; 15 dkg vanlis cukor; 3 dkg zselatin
Elkszts: A tejet felforraljuk s a tasakban flpuhra fõztt rizst hozzadva tejberizst ksztnk belõle, majd hagyjuk kihûlni. A trt ttrjk a krumplinyomval. A 2 literes Mrõ-Mixben az epret sszeturmixoljuk a porcukorral, utna a trt is hozzkeverjk az j Hullm Keverõvel. Ezutn ezeket az j Hullm nagy tlba rakjuk s a hideg rizst belekavarjuk. A zselatint kevs vzben – melegtve – feloldjuk, majd ezt is belekavarjuk. A tejszint a Maxi-Mixbe kemny habb rzzuk s a gymlcss trba forgatjuk. Ha ez elkszlt kell hozz 2 db Fesztivl vagy 1 Fesztivl s 1 Desszertes Gyûrû amibe beletltjk s egy pr rra hûtõbe tesszk. Ezutn ha jl sszellt kszthetnk emeletes tortt, ugyanis a Desszertes Gyûrû kzepn tallhat res trbe mg rakhatunk gymlcsket gymlcskocsonyval, majd a Fesztivlbl a tetejre helyezzk a msik felt s ksz az emeletes bomba.
Mzlibomba
Hozzvalk: 1 pohr rizs, 1 pohr vz, 1 pohr tej, 1 pohr mzli (legjobb a gymlcss), 1 cs. Vanlis cukor, porcukor zls szerint
Elksztse: A Mikroplusszban tejberizst ksztek. Ha kihlt, hozzkeverem a mzlit, tetszs szerinti porcukrot s a vanlis cukrot. Az egszet belentm a Desszertes Gyûrûbe, 1 rra a hûtõszekrnybe teszem.
A tetejre kszthetnk csoki vagy vanlia ntetet a Mix-Fix segtsgvel.
Orosz krmtorta (sts nlkl)
Hozzvalk: 1 csomag babapiskta, egy evõkanl zselatin (kb. 2 dkg), 15 dkg cukor, 1 tojssrgja, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 1/2 l tejszn, 2-3 evõkanl rum, 20 dkg cukrozott gymlcs (vagy kompt), 10 dkg rumba ztatott mazsola, 1 cs. Vanlis cukor, 2 evõkanl porcukor.
Elkszts: A cukrot habosra keverjk a tojssrgjval meg a tejjel, s gõz fltt sûrûre fõzzk. A tûzrõl levve, beletesszk a vanlis cukrot s ha kihûlt, az elõre kikevert vajat, a langyos tejben megztatott zselatint (ha csoms t kell szûrni) s a tejszn felt kemny habb verve. Elkszthetjk a Desszertesgyûrûben s a Fesztivlban is! Rtegezve gy rakjuk le, hogy a rtegek kzt megszrjuk aprra vgott cukrozott gymlccsel meg a rumba ztatott mazsolval. A tetejre babapiskta kerljn! (Ha kintjk a formbl ez lesz az alja. ) 1-2 rra hûtõszekrnybe rakjuk. Tlals elõtt kibortjuk a formbl s bevonjuk a tejszn msik felvel, amit elõtte porcukorral zestettnk s kemny habb vertnk.
Gymlcss joghurt torta
Hozzvalk
2,5 dl natr joghurt, 4 evkanl mz, 2 dl destett nvnyi tejszn, 1 citrom reszelt hja, 1,5 csomag zselatin, 2 db barackbeftt, 6 dkg cseresznyebeftt, 6 dkg mirelit piros ribizli, 6 dkg mirelit fekete szeder, 1 csokor citromf a dsztshez
Elkszts
A natr joghurtot a Konyhamvsz Kevertlba ntjk, majd Szilikon Kevervel belekeverjk a mzet. A nvnyi tejsznt a Konyhai Mindenttud segtsgvel kemny habb verjk, majd a Kzi Reszelvel reszelt citromhjjal egytt, lazn a joghurtba forgatjuk.
A zselatint egy deci forrsban lv vzbe szrjuk, elkeverjk s lehzzuk a tzrl. Ezutn folyamatosan keverjk, hogy a zselatin teljesen felolddjon. Ha melegre hlt, a joghurtos habhoz ntjk, gyorsan elkeverjk, majd beleszrjuk a Tupperware Szeletelkssel apr kockkra vgott barackot s a tbbi gymlcst. Gyorsan, de lazn tforgatjuk, hogy a hideg gymlcsk hatsra a zselatinos hab ne dermedjen meg. Ezutn a Desszertes Gyrbe tltjk, s 2-3 rt htbe tesszk megdermedni.
Tlalskor a formt egy pillanatra forr vzbe mrtjuk s kibortjuk belle a joghurt tortt. Stemnyes tlra tesszk, cikkekre vgjuk s friss citromfvel dsztjk.
Csipet-csapat kedvence
Hozzvalk: 2 csomag pudingpor (lehet klnbzõ zû), 1 liter tej, 30 dkg cukor, 1 doboz õszibarack befõtt, 8 db babapiskta, 5 dkg kkuszreszelk.
Elkszts: A pudingport a Mix-Fix-ben 2 dl tejjel s a cukorral jl sszerzzuk, majd a tbbi tejhez ntjk s kevergetve sûrûre fõzzk. Ha ktfle port hasznlunk mgegyszer ismteljk meg. 0, 5 liternyi pudingot a kibltett Desszertes Gyûrûbe ntnk, majd megszrjuk az apr kockra vgott õszibarackkal s a durvra morzsolt babapisktval. vatosan rntjk a msodik 0, 5 liter pudingot s miutn kihlt hûtõszekrnyben 2 rt pihentetjk. A Desszertes Gyûrû fedelre bortjuk, kkuszreszelkkel megszrjuk s õszibarack kockkkal dsztjk.
Sts nlkli TR TORTA
1/2 kg tr, 23dkg cukor, 1cs vanlis cukor, 10dkg vaj. Ezeket habosra keverni. Flre tesszk. 3dl tejjel elkeverni egy 25 g-os zselatint, felfzni, de nem forralni. Ezt ssze keverni a tr krmmel, htjk, s torta formba ntjk, htbe tesszk mg teljesen megdermed. Utna ki lehet rakni gymlcsel, vagy csak simn. Elksztjk a kocsonyt. 1dl tmny szrpt, 2, 5 dl vizet, 1 e. kanl cukrot, 25g-os zselatint felfzni, ha kihlt a trkrmre nteni, s htbe tenni
Ugyanezt megteheted 3 adag pudinggal, akr rtegesen is.
Rizibizi vagy zldsges rizs, a kzepbe betltd tlals utn a prkltet.
Malakoff torta
Hozzvalk:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 db tojs, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 csomag vanlis cukor, 4 dkg kaka, 1 evkanl rum, 1 doboz babapiskta
15 dkg vajat habosra keverjk a porcukorral s egyenknt hozzadott tojssrgjval. A maradk 5 dkg vajbl liszttel s tejjel fztt, majd kihttt besamelt lassanknt adagolva hozzkeverjk. Adunk hozz kakat, rumot s a tojsok kemnyre vert habjt. Babapisktt vanlis-cukros tejbe mrtunk s a desszertgyr formt krbe kibleljk, a krmet a tbbi pisktval lerakjuk. Tetejre (kibortva ez lesz az alja) piskta kerljn. 1 napra htbe tesszk. Tejsznhabbal dsztjk.
Gesztenye torta
Hozzvalk:
50 dkg gesztenyemassza, 30 dkg darlt keksz, 25 dkg vaj, 3-4 teskanl rum, 30 dkg meggy, 10 dkg porcukor, 1-1 ½ dl tej, 1 pohr tejszn
A darlt kekszet, 15 dkg puha vajat, rumot s 5 dkg porcukrot sszekeverjk s kibleljk vele a desszertgyr oldalt. Beletesszk a kvetkez krmet: kikeverjk a gesztenyemasszt 5 dkg porcukorral, 10 dkg vajjal s annyi tejjel, hogy puha krmet kapjunk. Desszertgyrbe ntjk. Kimagozott meggyet szurklunk bele. Ezutn lehtjk, tlalskor a mix-fixben ksztett tejsznhabbal vagy csokimzzal dszthetjk.
Csokoldparf
Hozzvalk:
12 dkg csokold, 6 dl tejszn, 3 db tojssrgja, ¼ rd vanlia, 12 dkg porcukor
A csokoldt lereszeljk s 4 dl tejsznt kemny habb verjk. 2dl tejsznbl, a tojssrgjbl, a reszelt csokoldbl, a vanlibl, a cukorbl forr vzgz fltt krmet ksztnk. A kihlt krmmel lazn sszekeverjk a tejsznhabot. A masszt a desszertgyr formba tltjk s mlyhtben 3-4 ra hosszat fagyasztjuk. Ha ksz tejsznhabbal, csokoldntettel, gymlcskkel, befttekkel dsztjk.
Zldsges tr
Hozzvalk:
50 dkg tr, 2 pohr tejfl, 1 csomag zselatin, 1 db zldpaprika, 1 db uborka=1/2 kgyuborka,
1 csomag snidling; jhagyma; prhagyma zldje (zldekkel finomabb), 1-1 csipet s, fszerek
A zldsgeket apr kockkra vgjuk, sszekeverjk a trval. A zselatint a tejflben elkeverjk, meglangyostjuk-forralni nem szabad! Amikor hlni kezd, belekeverjk a zldsges trba, szzuk, zls szerint fszerezzk. A desszertes formba tltjk, lehtjk.
Almatorta
Hozzvalk:
80 dkg reszelt alma, 5 dl vz, 6-8 evkanl cukor, 2 csomag citrom pudingpor, 3-4 evkanl rum ill. rumaroma, 1 doboz babapiskta
A 2 csomag pudingport 1 dl vzzel mix-fixben elkeverjk. Az almt 4 dl vzben a cukorral megproljuk (10-15 perc). Ha puha, hozzkeverjk az oldott pudingot. Jl sszekeverjk s a desszertgyr formba ntjk. Rummal meglocsolt babapiskta darabokat is rakhatunk bele, amikor kintjk a desszertes formba, gy mg finomabb s gazdagabb desszertet kapunk. Msnap bortjuk ki.
Hsvti tojslikrparf szederntettel
Hozzvalk
6 db tojssrgja, 12 dkg porcukor, 1 dkg vanlis cukor, fl narancs hja, 30 dkg tejszn, tojslikr zls szerint
A szederntethez: 30 dkg mirelit szeder, 5 dkg cukor, csipetnyi fahj s gymbr, vanlis cukor
Elkszts
Tegyk a tojssrgjt, a cukrot s a narancshjat a Konyhamvsz Mini Tlba. Tegynk forr vizet a Konyhamvsz Nagy Tlba s tegyk r a frccsensgtl tett. Helyezzk a nagy tl fl a kicsit s kevergessk a Szilikon Kevervel addig, amg habos lesz. zestsk tojslikrrel. Rzzuk fel a tejsznt a Mix-Fixben, majd keverjk a tojsos keverkbe. ntsk a Desszertes Gyrbe, majd fagyasszuk le.
A fagyasztott szedret zzzuk ssze a Krumplinyomval, majd tegyk Mikrokannba a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a vanlis cukorral egytt, s fzzk fel a mikrohullm stben.
A 2 literes Kristly Tlon szervrozzuk.

Hozzvalk
80 dkg pulykamell fil, s, rlt bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 evkanl mustr, 1 dl olvaolaj, 1 nagy pohr tejfl, 0,5 dl tolaj, 1 fej vrshagyma, 1 db piros-zld kaliforniai paprika, 16 dkg elfztt zldbors, 1 csokor petrezselyem, 1 ppozott evkanl zselatin, 1,5 dl szrnyas hsleves, salta, srgarpa, s friss zldfszerek a dsztshez
Elkszts
A pulykamellet Tupperware Konyhai vagy Hentes Kssel ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, majd sval, borssal, a zzott fokhagymval, s a mustrral fszerezzk. Meglocsoljuk az olvaolajjal, majd 2 L Friss Tlban 1-2 rt htben pcoljuk, majd forr Kicsi Mesterszakcs Nyeles Serpenyben minden oldalukat pirosra stjk.
Ha elkszlt kihtjk, ledarljuk, s hozzadjuk a tejflt. Ezutn a forr tolajon megfuttatjuk az aprtott vrshagymt, majd hozzadjuk a kisebb kockkra darabolt paprikkat, az elfztt zldborst, s sval, borssal s az aprtott petrezselyemmel zestjk. 4-5 percig kzepes tzn pirtjuk, majd kihtjk, s a tejfls hsmasszhoz adjuk.
A zselatint a forr hslevesben feloldjuk, a psttomhoz ntjk, s az egszet jl sszekeverjk. Ezutn a vzzel kibltett Desszertes Gyrbe tltjk, s htbe tve megdermesztjk.
Tlalskor saltalevelekkel blelt tnyrra bortjuk, s srgarpval, zldfszerekkel dsztjk.
|